Ekologiczna i higieniczna kuchnia – organizacja i segregacja

Kuchnia to pomieszczenie wymagające – pod każdym względem. Tutaj panują trudne warunki, podwyższona wilgotność i ryzyko zachlapań, powstawania tłustych oparów. Do tego w kuchni przechowujemy artykuły spożywcze, co wymusza konieczność dbania o tę przestrzeń, aby uchronić się przed rozwojem bakterii, pleśni oraz pojawianiem się domowego robactwa. W jaki sposób zadbać o kuchenne wnętrze, by było ekologiczne i higieniczne?

Prawidłowa segregacja odpadów

Choć o segregacji odpadów mówi się od dłuższego czasu, wciąż mamy problem z prawidłowym rozróżnieniem, do których pojemników wyrzucać różnego rodzaju śmieci. Do tego wybieramy nieodpowiednie worki na odpady. Nie dość, że daleko nam do prowadzenia kuchni ekologicznej, to jako jednostka bardzo negatywnie wpływamy na środowisko. Zamiast cieszyć się wnętrzem, w którym przyrządzanie posiłków dla rodziny jest przyjemnością, a zachowanie czystości nie stanowi problemu, zmagamy się z nieprzyjemnymi zapachami i rozrywającymi się workami na odpady. Jak temu zaradzić?

Przede wszystkim należy dostosować liczbę i rodzaj pojemników, do ilości oraz typu wyrzucanych odpadów. W dużych rodzinach lepiej sprawdzają się większe pojemności. Samotnie mieszkająca osoba lub para może postawić na średniej lub małe kosze na śmieci. Dzięki temu gromadzone odpady nie będą zalegały w zbyt dużym pojemniku przez długi czas. Warto zadbać o różne rozmiary koszy na śmieci, ponieważ mniejszą objętość zajmują odpadki organiczne, znacznie większą zaś chociażby plastikowe butelki.

Do tego potrzebne są nam właściwie dobrane worki na śmieci. Znajdziemy je w sklepie E-hurtownia-opakowan.pl. Dobrze jest wybierać te z mocnej i wytrzymałej, grubej folii. To zminimalizowane ryzyko przerwania się worka podczas jego wynoszenia do altany śmietnikowej. Kolory foliowych worków są zaś ułatwieniem przy segregacji. W niebieskich gromadzimy tylko papier, w zielonych natomiast szkło. Brązowe worki są przeznaczone do wyrzucania odpadków organicznych, żółte do plastiku, a czarne do odpadów zmieszanych.

Przechowywanie żywności

Wiemy już, w jaki sposób segregować odpady. To ważne, ponieważ wpływa nie tylko na ochronę środowiska, ale i pozwala zachować higieniczną czystość w kuchni. Jest jeszcze jeden aspekt, o który koniecznie trzeba zadbać – właściwe przechowywanie artykułów spożywczych.

Gdy w produktach sypkich pojawiają się wołki zbożowe, a po kuchni zaczynają fruwać mole spożywcze, to czas na generalne porządki. Nie można doprowadzać do takich sytuacji, a tym bardziej musimy unikać pozostawiania artykułów spożywczych narażonych na działanie wilgoci czy słońca, ponieważ to szybka droga do ich gnicia i pleśnienia.

Do przechowywania najlepiej używać szklanych pojemników. Są higieniczne, chronią przed wilgocią i dostawaniem się drobnych zabrudzeń. Ponadto na rynku można znaleźć kształtne, estetyczne i zdobione pojemniki, a te z powodzeniem się wpisują w dowolną aranżację kuchennych wnętrz. Z ich zastosowaniem to pomieszczenie pozostaje higieniczne, a artykuły spożywcze dłużej zachowują termin przydatności do spożycia.

Zadbajmy o to, aby nasza kuchnia była nie tylko funkcjonalna i dobrze zorganizowana, ale również ekologiczna i higieniczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here